maandag 28 oktober 2013

Observatie dag Aarsele lager


Op 22 oktober werd ik verwacht in de Vrije Basisschool in Aarsele om een halve dag te observeren in het eerste leerjaar. Onmiddellijk viel me op dat de werking helemaal verschillend is van het kleuter.

 De kinderen kregen oefeningen op het schrijven van woorden, vb. aap, an ( de kinderen hadden nog geen hoofdletters geleerd), enz.

 Juf Els vertelde me dat de kinderen in de voormiddag theorielessen hadden gekregen. Het was dus tijd voor een beetje ontspanning. De kinderen leerden op een klassiek muziekstuk bewegen zoals een boom. Dit was de inleiding bij de beeldactiviteit.

 Het was een leuke ervaring maar ik verkies toch de kleuters!

 Nog enkele beelden hoe de klas van juf Els eruit ziet.
 
 


 






 

zondag 27 oktober 2013

Beeld tekenen van fruit en groenten

Op 7 oktober kregen we onze eerste opdracht voor het vak 'Beeld'. Deze bestond uit het tekenen van fruit en groenten. We werkten met verschillende materialen, nl. potlood, kleurpotlood, vetkrijtjes, waterverf, houtskool en tot slot bister.
Ik ging van start met de paprika maar dit was niet de beste keuze aangezien dit al een moeilijke groente was om te tekenen. Ik maakte gebruik van het materiaal houtskool.
 
Als tweede stuk koos ik voor een kiwi. Ik had een voorbeeld gezien in de klas en wou dit toch eens uitproberen. Dit lukte al aardig goed.  Hier maakte ik gebruik van de vetkrijtjes merk Panda.
Daarnaast tekende ik ook nog een komkommer (kleurpotlood), een ui (potlood), noten (bister) en tot slot een citroen ( waterverf). Het resultaat van de verschillende schetsen kan je hieronder bekijken.


 


 
 




 

 

 

Observatiedagen Aarsele kleuter

Ondertussen is het al twee weken geleden dat ik voor het laatst bij de kleuters stond.    De kinderen werkten gedurende de week van 14 oktober tot 17 oktober rond de gezondheidsweek.

De kinderen spraken niet enkel en alleen over  ‘eten’ maar ook het onderdeel ‘beweging’ kwam aan bod.  Daar hoort dan natuurlijk ook een bewegingsmoment bij! De kinderen leerden ‘de fruitshake’ en dansten met volle overgave. Dit was prachtig om te zien!  

Hieronder verwijs ik door naar de link waarbij de kinderen van de Vrije Basisschool in Aarsele dansen op ‘de fruitshake’.
http://www.youtube.com/watch?v=HZwXDLKOzSo&feature=youtu.be

donderdag 24 oktober 2013

Saved by the bell

 
We zijn al op het einde van de maand oktober. Dit betekent dat er al heel wat gebeurd is!
 Op vrijdag 4 oktober warmden we voor de muziekles onze stem op. Met een aantal leerlingen van BAKO en BALO zongen we om de 'dag van de leerkracht' te vieren. De schoolbellen rinkelden langer da normaal. De bedoeling was dat we even stil stonden bij het feit dat niet alle kinderen naar school kunnen.  
We zongen het lied 'saved by the bell' dat ons werd aangeleerd gedurende de tweedaagse ‘muzische grondhouding’. We leerden de kinderen van de Vrije Basisschool 't Nieuwland in Tielt enkele bewegingen die ze tijdens het lied konden uitvoeren.  


 
 
 
Als afsluiter werden de leerkrachten nog in de bloemetjes gezet en kregen ze het boek 'De Beste Maatjes'. De leerkrachten waren alvast zeer enthousiast en kwamen ons bedanken.

Een ervaring om nooit te vergeten!



Bekijk hier alvast het liedje dat we de kinderen aanleerden.

afdeling Heilig Hart 't Nieuwland


Tweedaagse


Na de uitleg in verband  met de muzische grondhouding, was het eindelijk zover! Met zijn allen, zowel BAKO als BALO, trokken we richting Loppem - Zedelgem om twee dagen plezier te beleven en bij te leren. 

We werden tijdens deze tweedaagse ondergedompeld in de vijf muzische domeinen, nl. muzisch taalgebruik, drama, beeld, bewegingsexpressie en tot slot muziek. Bij ieder muzisch domein werd uitleg gegeven hoe we met volle overgave de leerlingen kunnen boeien.  

We gingen van start op 30 oktober met het onderdeel taal. Tijdens deze sessie hebben we verschillende methodes getest, nl. spreekkoor, klanknabootsingen, voorlezen, woordspelletjes, en nog veel meer. We oefenden deze technieken tijdens de sessie. Met deze bijkomende informatie en methodes konden we op onze stages zeker aan de slag gaan.

Daarnaast volgde ik die dag ook het onderdeel 'drama'. Tijdens deze sessie kwamen we tot de conclusie dat het gebruik van mimiek zeer belangrijk is. Het aspect improviseren, kwam vooral aan bod in de opdracht met de magische doos. We moesten iets uit de doos halen en dit voorstellen via gebarentaal.

 

Bij de bewegingssessie moesten we gevoelens uitbeelden.  Ik moest het gevoel ‘afkeer’ via de juiste bewegingsexpressie uitbeelden.

In deze twee ontwikkelingsdomeinen van muzische grondhouding, nl. drama en beweging, maakten we kennis met verscheidene expressies die we in de kleuterklas kunnen hanteren.

Als groepsactiviteit hadden de docenten een spel uitgewerkt waarbij samenwerken van essentieel belang was. Enkel via samenwerking kon men punten verdienen. Na de groepsactiviteit kregen we keuze uit verschillende activiteiten, nl. een film kijken, zang, drama, spel, beweging. Natuurlijk konden de verschillende muzische domeinen hierin teruggevonden worden. 

We sloten dag één af met een gezellig kampvuur en een slaapmutsje. Om 12 uur gingen de lichten uit zodat we fris waren voor de volgende dag vol nieuwe avonturen. 

 
 

 

 

 

Na een korte nacht was dag twee aangebroken. We begonnen met volle moed aan een nieuwe dag vol nieuwe ontdekkingen. 
 

We startten onze tweede dag met het vierde onderdeel van de muzische grondhouding, nl. beeld. Er werd ons via de informatiefolder doorgegeven dat we kranten, een schaar, plakband, nietjesmachine,... nodig hadden. We gingen met deze didactische materialen aan de slag en ontwierpen ons eigen masker.  Via deze opdracht werd er duidelijk gemaakt dat je ook met weinig materiaal een mooi eindresultaat kan bekomen.  Het resultaat hiervan kan u zien in onderstaande foto.

 

 




 

Als laatste activiteit van de tweedaagse zongen we krachtig mee met meneer Coorevits. We moesten bij onszelf afvragen wat muziek voor ons betekende. Daarna luisterden we naar het lied ‘se départir van Jean-Phillippe Goude’. U kan het lied beluisteren via volgende link. https://www.youtube.com/watch?v=p8FSU0ctYok.  We stelden ons vragen zoals:

-                     Wat roept deze muziek bij je op?

-                     Welke beelden zie je?

-                     Waaraan denk je?

-                     Welke instrumenten hoor je?

-                     Welke sfeer roept de muziek op?

-                     ……………….

 

Je kon via beeld, taal, drama, beweging en tot slot met muziek een persoonlijke toets geven aan het lied. Ik koos voor het laatste onderdeel namelijk muziek. Alle studenten die voor hetzelfde muzisch domein kozen werden samengebracht.

De laatste activiteit liep ten einde en dit betekende het einde van de tweedaagse. Tot slot zongen we voor de laatste keer het lied dat we aan het begin van de tweedaagse hadden geleerd, nl. 'saved by the bell'. 

Hopelijk heeft U wat kunnen meegenieten en kan U zich een beeld schetsen van hoe onze tweedaagse hebben beleefd. 

 
 





 

 

 

 
 

woensdag 23 oktober 2013

Welkom


Dag iedereen! Welkom op mijn blog. Ik ben Sofie Vanhoutte en woon in Oostrozebeke.  Op 16 september stapte ik voor de eerste keer de Hogeschool binnen. Met volle moed startte ik het eerste jaar bachelor kleuteronderwijs via dagonderwijs aan de VIVES campus Tielt.

U kan me steeds volgen op mijn blog en de avonturen samen met mij beleven!